Jakie właściwości ma sól spożywcza?
Wokół soli narosło wiele mitów. Wiemy, że jest niezdrowa i lepiej jej nie używać w nadmiarze. Tymczasem sól ma wiele właściwości, z których istnieniu często nie zdajemy sobie sprawy. Jest ona niezbędna w procesie przetwarzania żywności, a dawniej chroniła od głodu całe pokolenia ludzi.
Sól spożywcza to nie tylko przyprawa
Sól spożywcza kojarzy się zwykle z przyprawą. Trudno sobie wyobrazić jedzenie mięs czy innych potraw bez soli. Podkreśla ona charakter dania i nadaje mu wytrawności. Jednak jest ona ważna dla człowieka nie tylko ze względu na poprawianie smaku potraw. Najczęściej stosowana sól spożywcza, zwana warzoną, w zdecydowanej większości składa się z chlorku sodu. Pierwiastek ten jest bardzo istotny dla gospodarki wodnej organizmu każdego człowieka. Ma także wpływ na ciśnienie krwi oraz prawidłową pobudliwość mięśni i komórek nerwowych.
Z kolei dodawany w Polsce do soli przeznaczonej do bezpośredniego spożycia przez ludzi jod oddziałuje na właściwe działanie tarczycy. Powodem jego obecności w soli spożywczej jest jego niedostępność na większości obszaru naszego kraju, a więc ograniczona możliwość dostarczenia go do organizmu w inny sposób. Jako że niemal wszyscy używamy soli, dodany do niej jod ma szansę trafić do każdego.
Zastosowanie soli
Oprócz wspomnianych już właściwości, sól ma także inne zastosowania, o których czasem zapominamy:
jest doskonałym konserwantem – sól peklująca (azotynowa) stosowana jest do konserwowania żywności. O tych właściwościach soli wiedziano już w starożytnej Grecji. Przed wiekami to przede wszystkim pory roku wyznaczały rytm życia. To, czy uda się przeżyć do wiosny, szczególnie w chłodniejszym klimacie, zależało w dużej mierze od zapasów żywności, a te musiały być odpowiednio zakonserwowane. To właśnie sól odgrywała podstawową rolę w tym procesie, bez niej przeżycie długiej zimy byłoby dla wielu niemożliwe. Także dziś konserwujemy żywność za pomocą soli;
ma dobry wpływ na układ oddechowy i krążenia – popularne groty solne są pomieszczeniami, które mają specyficzny mikroklimat, osiągany poprzez obecność soli, odpowiednią wentylację i wilgotność. Przebywanie w grocie solnej nie tylko relaksuje, ale także ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi, pracę układu oddechowego, a nawet trawiennego. Wszystko dzięki właściwościom inhalacyjnym soli.
Choć sól spożywcza obecnie jest nieco demonizowana, to sól ogólnie ma wiele zalet. Używana we właściwych ilościach jest korzystna dla zdrowia.
Wszystkie komentarze